Lite gammalt, lite nytt

Jag är sämst på att uppdatera. Jag vet.

När jag inte jobbar gör jag diverse intressanta/ointressanta saker (det beror på hur man väljer att se det). Förra helgen åkte jag till exempel med ett gäng från Svenska Kyrkan till Neuhaus (typ det största chokladmärket här, finns en Neuhaus-butik som kränger praliner i varje gathörn) chokladoutlet en bit utanför stan:

 

 Det var dock till att se upp, det var bara att öppna dörren och börja äta! ...host, provsmaka... Så om man ska summera det var det en väldigt rolig grej, dock mådde man kanske inte så bra som man hoppats när man skulle därifrån...

På vägen hem från outleten tog jag och tre av de andra tjejerna en liten detour och svängde in på IKEA. Kände man sig hemma eller vad?! Stannade till i restaurangen och körde standardvarianten, var ju tvungen att se om det är någon skillnad på köttbullarna här:

 

(ber om ursäkt för den förfärliga iPod-bildkvalitén) 

 

Svar ja: Köttbullarna serveras med - vänta vad? - belgiska pommes frites. Såklart!..? Potatismoset som faktiskt också fanns var tydligen menat för kycklingen (don’t even get me started)...

Två av tjejerna beställde den lite mer belgiska standarden istället - musslor och pommes frites. Kändes liiite off just på IKEA, men det var inte helt fel ändå!

 

På lördagen mötte jag upp Elsabé, en irländsk tjej som jag träffade första helgen jag var här i Bryssel, samt hennes kompis Rachel som var från England. Vi gick på ett café/bokhandel/random i Woluwe-Saint-Lambert, Cook & Book hette det - väldigt kul grej faktiskt, och riktigt stort! Vi avslutade en trevlig eftermiddag med att åka in till stan och köpa äkta belgiska ”frites” (alltså pommes fritesen, som jag för övrigt känner att det redan blivit lite för mycket om i detta inlägg...).

 

 

Okej, så det var bara för att jag var så seg som jag behövde skriva om förra helgen - men förra söndagen är redan avklarad, då den fick ett helt eget inlägg!
Mer nyliga händelser är att jag och Rebecca, en jättetrevlig brittisk tjej som bor i mitt område, igår kväll åkte in till stan och roade oss (?). Vi styrde först mot en spansk tapas-bar som skulle ha invigning, don’t ask me why, men jag hade pratat med ett par spanska tjejer vi träffade några dagar tidigare om att möta dem där. När vi kom dit fanns dock inga spanska tjejer i sikte (okej där ljög jag, däremot fanns inte just de vi letade efter), så vi mötte upp ett par andra tjejer inne i stan som Rebecca haft kontakt med under dagen - en italiensk tjej och en polsk. Spenderade någon intressant timme med den italienska tjejen och hennes italienska killkompisar som vägrade testa på engelska... Konstigt, men kul! Nu har jag även provat på högklackat en helkväll inne på Bryssels kullerstensgator - aldrig mer säger jag bara, aldrig mer...

 

Ikväll blir det någon sorts middag och utekväll med några av de svenska tjejerna som det ser ut, peppa!

 

Bisous,

Therése

Tiden flyger iväg som au pair

Det går inte att beskriva hur snabbt vardagarna går här, senast jag bloggade var i söndag och nu är det redan fredag!
 
I söndags eftermiddag bestämde jag mig iallafall på att gå på en gudstjänst i Nyon som hålls på engelska pga. att det finns många engelskspråkiga familjer i området. Det är ett litet gäng aupairer som brukar gå dit och hänga på mc'donalds efteråt. Eftersom det mesta i affär-väg är stängt på söndagar känns det bra att ändå ha en aktivitet på söndagarna. På måndag kväll åkte jag till Nyon igen för samtalsgruppen om kristen tro, i tisdagskväll åkte jag in till Lausanne och åt middag på Vapiano med några au pairer från området. I onsdagskväll tog jag bussen upp till Saras by där vi tog en ljummen promenad med hennes hund, vi hade inte setts sen cirkusen förra söndagen så vi hade mycket att ta igen.
 
Igårkväll var det åter igen LiNK-möte där vi fick en liten föreläsning om kulturkrockar och anpassning till det nya livet. På tågstationen i Rolle träffade jag och finska Elina (haha, tycker det är lite roligt att hitta på alias till alla människor) ett helt gäng au pairer som vi inte träffat förut, jag hade dock skrivit lite på Facebook med en irländsk tjej (Haley) så vi kände igen varandra och satte oss och pratade på tåget till Nyon. Ingen av de hade varit på LiNK tidigare så jag och Elina guidade dem dit, vi skildes åt när vi kom dit men är så nöjd över att det faktiskt finns ett antal au pairer här i Rolle! Det är flera av mina nya vänner här som har det jobbigt i familjen, vilket känns riktigt kasst. Är så glad över alla fantastiska personer som finns och stöttar varandra, både au pairer och LiNK. För mig går känslorna upp och ner hela tiden, har små problem som jag måste börja göra något åt, men jag känner mig inte längre ensam vilket jag är evigt tacksam för.
 
Nu på morgonen har jag varit ovanligt produktiv. Eftersom städerskan var här skyndade jag mig och åt frukost innan jag tog med mig Bounty och promenerade ner till huvudgatan. Hämtade en skjorta på kemtvätten och lämnade in en ny, gick till min mobiloperatör och tänkte höra hur man laddade pengar. Överhörde dock ett samtal och förstod att man kunde fixa det i matbutiken, så jag promenerade hem och lämnade hunden och gick vidare till matbutiken (ÄLSKAR att gå runt i matbutiker utomlands!). Fick med mig kanske världens mest väldoftande te och ett lager med choklad"grenar". Idag fick jag mitt första vykort sedan jag kom hit, från Disneyland! (Tack Jonna, har du fått mitt tro?)

Busschaufförer - ett släkte för sig

När jag klev på bussen ikväll hände något som jag aldrig varit med om tidigare. Busschauffören hälsade med "Salut" (hej), vilket aldrig annars används mellan två vuxna som inte känner varandra, istället används alltid de mer formella "Bonjour" eller "Bonsoir".
 
När jag sedan tog bussen hem någon timme senare klev jag på och fick samma "Salut" fast av en annan busschaufför (tror jag). När jag skulle betala stod jag där och försökte vara trevlig, och medan jag står och gräver efter mynt i plånboken säger busschauffören "Vilken tur att alla kunder inte är som du". Det tog en liten stund innan jag uppfattade vad han sagt (say what!?) och sen fortsatte han "annars skulle vi inte vara framme förrän lunchtid imorgon". Tog faktiskt illa vid mig då jag försökte att vara trevlig och fick det bemötandet. Förstår inte att de kan få för sig att säga så till en resenär, helt absurt! Borde nästan kunna stämma honom!? (Lugn, det har jag inga planer på att göra.) Har även hört andra historier om busschaufförers beteende i Schweiz.
 
Dock måste jag medge att busschauffören jag åkte med i helgen kan ha varit en av de trevligaste jag någonsin mött, så det finns även positiva exempel. Men ändå, visst håller ni med mig om att hans kommentar var onödig!?

Car-free Sunday

Igår var hela Bryssel avstängt från biltrafik. HELA staden. Så sjukt skön dag!

 

 

De kör detta en gång om året - all kollektivtrafik är gratis under dagen, så du kan åka så mycket tunnelbana, spårvagn och buss som du vill. Dock så får taxibilar köra, samt bilar med visst tillstånd antar jag, eftersom det körde förbi någon bil då och då. Men större delen av tiden har vägarna idag tillhört cyklisterna, fotgängarna och rullskridskoåkarna, vilket har varit fantastiskt att få uppleva. Det här är en dag då folk kommer ut och rör på sig - många tar tillfället att jogga runt i staden, och jag skulle inte ens kunna uppskatta antalet cyklister som cirkulerat här idag. Det verkar som om många gör det till en verklig familjedag, vilket är jättekul att se - en dag om året då alla får tillfälle att ta ut hela familjen på cykelutflykt på vägarna i storstaden.

 

Min egen plan för denna dag var att möta upp en tysk tjej, Hannah, som jag träffat ett par gånger innan, och det gäng hon lyckats samla ihop för en tripp till stan. Vi skulle mötas vid någon loppmarknad någonstans kring Gare de Midi, så efter att jag parkerat min cykel och skulle försöka hitta dit, fick jag i min totala förvirring hjälp av en jättetrevlig man som var från Bryssel och pratade riktigt bra engelska. Det är klart att man blir lite på sin vakt när det kommer fram någon från ingenstans och frågar om de kan hjälpa till, varför skulle de vilja det liksom? Sedan känner man sig så löjlig när man kommer fram och ser att man kommit rätt, och  skiljs åt lugnt och fint. Hatar att man inte bara kan anta att alla människor är lika trevliga! Men det är väl också en av livets utmaningar antar jag, att kunna veta vem du kan lita på och inte...

 

Hur som helst så blev jag mött av ett gäng på två tyska och två finska tjejer, och vi hade en jättemysig dag tillsammans. Satte oss och åt på en restaurang vid marknaden, svängde in på en second hand-affär (där priset var per kilo...), och rörde oss vidare mot centrum där det (såklart) slutade med att vi mumsade på var sin belgisk våffla. För vad gör man när man har tråkigt i Belgien? ...most obvious answer: Går och tar en våffla! (eller gaufre, som de säger här nere)

 
 
My crew of the day!
 
 
Loving the Brussels street art... Ska försöka fixa fram fler bilder på det!
 
 
...som sagt. Rätt nice.
 
 
I brist på bilar fick man se alla möjliga typer av fordon...
 
 
... tror ni hänger med på vad jag menar!
 
 
Väl inne i centrum var det så tätt med cyklister att det knappt var roligt att cykla länge, då man inte kom någonvart - men på vägen dit och därifrån var det fantastiskt, när vägarna stod helt öppna för att susa fram!
 
 
Det pågick aktiviteter och framträdanden kring hela stan...
 
 
...bara sådana här mysiga grejer, till exempel!
 
 
Våra 'gaufres' slank ner ståendes intill Manneken Pis, mannen i fråga iklädd dagens outfit!
 
 
Sjukt nöjd med mig själv att jag orkade släpa med mig kameran denna dag, ska försöka bli bättre på det så min del av bloggen blir lite mer visuell = trevligare att titta på!
 
Bisous,
Therése

Jolie Annecy

Igår lördag for vi iväg ett gäng till Annecy (Frankrike), en dryg timmes bussresa från Genève. Hade en toppendag men låter bilderna tala för sig själva! Idag är jag ensam hemma och vilar upp mig då jag inte kom hem förrän 1 inatt.
 
 

1 month, only 10 to go

Veckodagarna går verkligen helt sjukt fort nu när man faktiskt varit här en månad och börjar se detta som sin vardag. I onsdagskväll drog jag iväg till Genève för Svenska kyrkan-möte, den här gången var det bara hälften så många där som förra gången men vi hade en trevlig stund ändå. Igårkväll var jag på på svenska kyrkan i Lausanne för första gången (eller inte första egentligen då vi faktiskt varit i samma lokal på vår franskaresa med gymnasiet). Träffade ett gäng nya svenskor och fikade kanelbullar och saft! När jag kom hem skypade jag en timme med mamma och fick utlopp för lite undanträngda känslor.
 
Här kommer lite bilder:
Den enda bilden jag tog på cirkusen då man inte fick fota under föreställningen
 Hittade Lätta-margarin i en livsmedelsbutik i Aubonne
Igår när Léa hade balett i Aubonne strosade jag runt lite
Satte mig på en bänk och läste min franska bok La Consolante (Lyckan är en sällsam fågel)
Där framme på bänken satt jag och läste och avslutade med en solig tupplur
Värmen börjar äntligen komma tillbaka efter en veckas regn, vilket känns otroligt skönt. Oavsett hur man har det kan man alltid glädja sig åt vädret. Ikväll ska vi några stycken eventuellt åka till Nyon och äta efterrätt. Imorgon har det pratats om en utflykt till Annecy i Frankrike så jag hoppas verkligen att den blir av!

Efterlängtad (?) form av uppdatering

Sitter i sängen. Gör ingenting. Känns som om jag gjort det mesta jag kan komma att tänka på. Det tog ett antal timmar innan jag insåg att jag faktiskt har en blogg också! (Ni ser, jag är inte riktigt lika hemma på det här med bloggande som min kära syster)
Hade först tänkt åka in mot stan för att testa ett pass på gymmet och/eller försöka leta en affär som säljer läroboken jag behöver till min franskakurs. Men efter en morgon av jobb och lite annat småplock hit och dit blev det inte riktigt så att jag orkade slita mig ut ur huset, skulle bli så stressigt... Hehe, har märkt att jag blir väldigt lat så fort jag har ledig tid! Tror det har att göra med att jag aldrig är riktigt säker på mina arbetstider, vilket gör att jag stänger in mig på mitt rum och kopplar av så fort jag är ledig (kanske lite för ofta). Får hoppas att allt blir mindre och mindre uttröttande nu allt eftersom veckorna går, när inte lika mycket längre är nytt!
Ikväll har jag dock bestämt att jag ska skynda mig efter middagen och hinna med att testa ett Zumba-pass på gymmet - har gratis testvecka som räcker fram till onsdag, så måste hinna se om det är värt att betala in sig! Har bara hunnit prova själva gymmet ännu, inte passen...
 
Tänkte inte skriva så mycket, ville bara titta in, och kanske dela av mig av några bilder - låter det som en bra idé? Inte en enda har ni ju fått se, så jag måste medge att jag känner mig lite dålig... 
 
 
FÖRE:
 
Japp, såhär såg mitt rum ut när jag först kom hit, för tre veckor sedan idag!
 
 
Min säng - wohoo, mysigt... (och min bok, kommer ta hundra år att läsa ut då den är så tjock, men det härliga nu är att jag får massor av tid till att läsa när jag sitter på bussen eller tunnelbanan!)
 
 
Ser hyfsat tomt ut...
 
 
Sådär, det var innan uppackandet! Nu till...
 
 
 
EFTER:
 
Tja, numera finns det som ni ser lite fler grejor på den här bänken...
 
 
... annars är det inte så mycket som ändrats sedan jag flyttade in (lägg märke till att jag fortfarande inte har satt in några bilder i fotoramarna).
 
 
Fler bilder kommer! Tänkte inte överösa er så ni hinner bli blinda såhär första gången... ;)
 
Bisous,
Therése

3 dagars helg

I söndags var jag och tre andra svenska tjejer på Cirkus Knie (Schweiz cirkus) i Nyon, verkligen en spektakulär föreställning! Man blir bara lite illa till mods när man tänker på hur de kunnat dressera alla dessa djur till att lyda minsta vink, å andra sidan blir man desto mer imponerad av alla talangfulla människor som kan balansera, böja och svinga sig fram och tillbaka upp i luften.

Schweiz är indelat i kantoner (typ kommuner eller län) och igår var det helgdag i min kanton (Vaud). Tycker personligen att det är lite konstigt att olika kantoner har olika helgdagar, detta gör det problematiskt för föräldrar som jobbar i en annan kanton eftersom de inte är ledig samtidigt som sina barn (en av anledningarna till varför det är vanligt att anställa au pairer i landet).

Vädret har blivit sämre de senaste dagarna, så igår på min lediga måndag drog jag inte många strån till stacken. Familjen åkte på en heldag till ett äventyrsbad i Bern så jag var ensam hemma med Bounty hela dagen. Blev bland annat till att stryka lite kläder i brist på annan sysselsättning. Upptäckte för några dagar sedan att jag inte kunde använda mitt bankkort, men efter ett samtal med Handelsbanken på morgonen ledde dagens hundpromenad raka spåret till bankomaten och jag har nu fått bukt på problemet. På kvällen när familjen kommit hem tog jag tåget till Nyon för att gå på en träff för att diskutera kristen tro. Träffen hölls hemma hos de amerikanska paret som håller i LiNK, vi drack te och åt nybakad chokladkaka med glass, har nog aldrig kännt mig så trygg här i Schweiz som jag gjorde i deras ombonade och välkomnande lägenhet. Kvällen var väldigt lugn och gick i första hand ut på att lära känna varandra, sedan tittade vi på en kort film utan ljud och diskuterade budskapet i filmen. Blev ett litet abrupt avslut på kvällen då jag var tvungen att hinna med mitt tåg men kommer helt klart att göra denna träff till en måndagsrutin!
 
Förresten, har bokat hemresa så mellan 19:e och 25:e oktober befinner jag mig hemma i Sundsvall (bara en månad kvar!!)

Treasure hunt in Geneva

Känner att i och med att jag uppdaterar lite mer frekvent än min kära syster så har jag kanske inte så höga krav på att skriva grammatiskt korrekt. Ska bara ge er en liten sammanfattning av hur jag har det för tillfället.
 
LiNK-mötet i torsdags var över förväntan. Kändes så skönt att åter igen få träffa en stor skara människor som var i samma situation som en själv. Vi lekte lära känna varandra-lekar och lyssnade på information om organisationen som leds av ett amerikanskt par. Anmälde mig också till en helgutflykt i början av oktober då vi ska åka till Zermatt (vid berget Matterhorn, Tobleroneberget). Så himla vacker!
 
Franskalektionen jag var på i fredags var inget att hänga upp i julgranen. Jag och en amerikansk man hade båda missat första lektionen, resten av klassen bestod av 3 medelålders kvinnor och en medelålders man. Lektionen gick ut på att muntligt svara på frågor om och diskutera en text om media, inte särskilt exhalterande. Själva språknivån var väl ganska bra anpassad till min egen, men jag kände mig så otroligt malplacerad att jag inte riktigt deltog i diskussionerna. Sen var det enda vi gjorde under lektionen att prata om den där texten, och prata franska gör jag ändå varje dag hemma, så jag har ingen drivkraft till att komma tillbaka nästa vecka. Dessutom så kostar tågbiljetten ca 50 kr tur och retur, vilket tyvärr känns som slöseri på mina pengar.
 
Resten av fredagen var påfrestande. Fick en massa uppgifter av mamman när jag kom hem vid lunch vilket ledde till att jag inte fick någon ledig tid alls den dagen eftersom jag var tvungen att kliva upp vid 7.30 för att åka på fransklektionen. När barnen kom hem efter kl 15 var det bara att hoppa in i bilen och åka iväg till ponnyridningen. När vi kom hem gjorde vi läxor och promenerade ner till lekplatsen och skateparken (gissa vilket barn som var på vilket ställe?). Efter att ha förberett middagen gick jag till tåget för att möta upp Sara och Vera (tjejen från Lithauen). Vi åkte till IKEA där vi köpte på oss svenska godsaker (de har nu även lösgodis!). Det hade blivit ett missförstånd då jag trott att vi skulle äta middag tillsammans där, men jag var den enda som inte ätit. Slutade med att jag fick en stor portion köttbullar och potatismos som jag åt med mina två vegetarian-vänner. 
 
Om jag skulle behöva berätta gårdagen i detalj skulle jag somna framför datorn, men åkte iallafall till Genève för en "skattjakt" som organiserats av några andra au pairer. Vi var ca 45 stycken au pairer som deltog och delades in i 10 lag. Jag hamnade med 4 tyska tjejer (sjukt många tyska au pairer här) och en finsk som jag träffat tidigare. Skattjakten gick ut på att ta kort (ofta gruppbilder) på olika ställen runtom i Genève för att upptäcka staden. Personligen är jag ingen höjdare på grupparbete men tycker ändå vi lyckades ganska bra.
Här till exempel skulle vi ta en gruppbild framför "flower clock". 
Här framför "Reformation Wall"
Vi fick i uppdrag att ta gruppbilder framför 2 st H&M, 2 st Starbucks och 2 st Mc'Donalds. Tjejen som tog den här bilden visade sig också vara en au pair som följde med oss i slutet på skattjakten (vilka är oddsen!?).
Starbucks!
Avslutar med vår "kreativa bild" på finska Line. Vi skulle ta en bild i Genèvesjön, och för att bli av med alla svanar och änder som höll till i vattnet gick vi en bit bort och kastade snacks i vattnet för att locka dem därifrån för att kunna ta bilden, så himla konstigt!
 
Vi vann dock inte och kom ca 25 minuter sent till återsamlingen kl 16, men vi hade roligt iallafall. Efteråt drog vi iväg ett gäng och köpte mat som vi sedan åt i Parc de Bastions. Sjukt bra grej är att det finns Wi-Fi i många av Genèves parker!

En (relativt) kortfattad vecka

Så. Det här känns ju enkelt. Inte bloggat på en vecka - dags att ta igen en veckas bloggande. Helt... okej. Äh, det är väl bara att sammanfatta lite kort vad som hänt under några dagar, inte så svårt (...men kom igen, vem försöker jag lura egentligen?).

 

Nåväl, jag kan åtminstone göra ett försök. I lördags fick jag göra något lite outside of the box, så att säga - mamman i familjen har en vän som har hästar, och eftersom det framgått att jag är hästintresserad blev jag inbjuden att följa med henne och hennes dotter på en hopptävling en bit utanför Bryssel, på andra sidan av den flamländska gränsen. En väldigt oväntad heldagsaktivitet, men det var jättetrevligt! Skönt att få komma bort lite, och väldigt intressant att vara med på en tävling vilket jag själv aldrig varit. Det bästa med dagen var nog när vi anlände till stallet på morgonen för att hämta hästarna - jag hade ingen aning om hur mycket jag faktiskt saknat stallukt! Låter väldigt sentimental nu, men doften var så familjär att jag kände mig tryggare än jag känt mig under hela den tid jag varit här - i ett främmande land med främmande människor, och hela den baletten. Sedan är det klart att jag kände mig missplacerad from time to time under dagen, jag hade ju egentligen inte någon riktig roll i det hela, men som sagt var det trevligt att följa med och kunna vara till lite hjälp under en för dem annars väldigt stressfylld dag.

 

På söndagen träffades vi ett helt gäng au pairer från olika länder inne i stan, för att få utbyta lite erfarenheter och träffa nya vänner. Vi var kanske omkring 30 pers, så det såg nog lite konstigt ut för folk som gick förbi parken där det slutade med att vi alla satte oss i en stor ring och pratade... Det var kul att se så många andra au pairer på en gång, och det blev mycket info instoppat i huvudet. På det här mötet fick jag också träffa Anna för första gången - den enda andra au pairen här i Bryssel som också är från Sundsvall! Det vill säga, vad jag vet om alltså. Så efter mötet med de ”internationella” au pairerna gick vi två för att möta upp några andra svenska tjejer som jag träffat på kyrkan för att äta middag. Det blev en härlig kväll med god mat på Cheesecake Café och därefter belgiska våfflor!

 

Måndagen var min första riktiga vardag, då jag inte riktigt hade jobbat något helt själv innan dess. Den första veckan hade barnen sommarlov, så inga rutiner var fasta, och veckan därpå hade vi besök av Alexandra som hjälpte mig med väldigt mycket i hemmet. Nu har det börjat på allvar, och jag medger att det är lite läskigt! Det läggs mycket ansvar på en efter en väldigt kort tid, och de första dagarna har inte varit någon dans på rosor. Utöver det faktum att jag nu skulle försöka sköta alla mina arbetsuppgifter på egen hand, skulle jag också denna dag gå på min första språkkurs. Det tar ju en del energi och tid att hitta dit och allt sådant, men det gick helt okej. För att säga något om kursen så verkar det väldigt kul! Gruppen är så blandad, folk i olika åldrar från olika nationaliteter, som alla är ivriga att lära sig franska. Läraren verkar jättebra utifrån vad jag sett efter två lektioner (måndag och onsdag), så jag är helnöjd. Det enda är att kursen ligger på en så konstig tid mitt på dagen, vilken gör att jag behöver gå tidigare därifrån för att hinna hämta Oliver på skolan, så det är lite tråkigt.

 

I tisdags fick jag för första gången komma hem till en annan au pair och se hur det kan se ut i andras hem här i Bryssel! Jag och Elin träffades på Svenska kyrkan och bor i samma område, så vi bestämde att jag skulle komma hem till henne under min lediga tid efter morgonens jobb och baka äppelpaj och kolla på skräckfilm (så najs att ha någon att kolla på skräckfilm med! ...jag gör det inte gärna ensam, direkt). Jättekul att få se något annat än insidan av min värdfamiljs hus, och att bara få mysa en stund!

 

Därefter har veckan rullat på, jag börjar få in en del rutiner i jobbet, andra kräver lite mer övning. Jag har fått laga mat till familjen ett par gånger nu, känns väl fortfarande som om man har en del press på sig när man lagar middag även till föräldrarna... men det går nog till sig. Övriga grejer jag hunnit med är att testa på ett gym i stan med ett par andra svenska tjejer, gå på en till Ung i Bryssel-träff på Svenska kyrkan, hälsa på hos en annan svensk tjej i mitt område, samt ”hit the clubz” (eller något åt det hållet) med svenskorna en stund på fredagskvällen. Någon annan än jag som tyckte att det lät som... mycket svenskt? Nåja, ska väl inte fastna för mycket i det svenska. Klart jag har en hel del hemlängtan (vilket jag nog inte fattade förrän typ, igår, eftersom jag inte trott att jag skulle få det), men jag är ju här för att upptäcka något annat än allt det jag är van vid - något jag måste påminna mig själv om ibland.

Som en sista anekdot vill jag bara anmärka på det väldigt speciella Bryssel-vädret - först två veckors strålande sol, därpå en veckas konstant regn! Vad är detta egentligen, och hur ska det sluta...?

 

Förlåt. För ett långt inlägg. Igen.

 

Bisous,

Therése

Moi je joue

Här sitter jag och filosoferar som vanligt. Det är snart lunchdags och för första gången den här veckan behöver jag inte fixa lunch för någon annan än mig själv. Behöver bege mig till posten och posta några vykort som jag tänkt posta i en veckas tid, men av någon anledning lyckas jag aldrig ta tag i det. I eftermiddag vankas först balettlektion för Léa och sedan fotboll för Yann. Ikväll ska jag bege mig till Nyon för en au pair-träff. Både Svenska Kyrkan i Lausanne och organisationen LiNK har sitt första möte idag, men eftersom Svenska Kyrkan har möte varje vecka och LiNK varannan tänkte vi testa LiNK ikväll. Träffade förresten tjejen från Lithauen som jobbar hos familjen jag hade lite kontakt med innan jag bestämde mig för denna i söndags, så hon följer nog också med ikväll! Kul att man börjar att lokalisera au pairer i omgivningen nu, har man tur så kanske vi träffar fler på mötet ikväll. 
 
Imorgonbitti ska jag gå på en fransklektion nivå B2 i Nyon. Det har varit en massa strul men nu har mamman ringt och kollat och de tyckte att jag skulle gå på en lektion för att testa på (kursen började egentligen förra fredagen men gruppen var inte full så jag kunde skriva in mig utan problem). Det ska bli riktigt roligt att få komma igång med lektioner, och att avstå sovmorgon en gång i veckan gör ju heller inte så mycket. Lite jobbigt dock att hoppa in när kursen redan börjat, men det ska nog gå bra!
 
Har börjat grunna lite på vad jag ska göra på min lediga vecka (en av barnens två lovveckor) som är vecka 43. Funderar eventuellt på att åka hem en sväng, eller om någon annan au pair också är ledig den veckan och vill resa någonstans tillsammans. Måste dock bestämma mig rätt snart för så här nära inpå blir flyg och tåg rätt dyrt, jag ska hålla er uppdaterade om vad jag beslutar mig för.
 
Nu ska jag springa ner och hänga tvätt och städa mitt rum, livet leker!
 
 

Busy living

När man som jag har blivit bortskämd med sovmorgon varje dag (mamman sköter frukosten och barnen går själva till skolan eftersom att det är så pass nära) är det väldigt lätt att man slösar bort morgonstunderna och innan man vet ordet av så är det lunchdags. Det är vid lunch min arbetsdag börjar på riktigt, då förbereder jag lunchen för mig, mamman och barnen (ibland äter de dock på jobbet respektive skolan). När lunchen är undanplockad (barnen börjar lektionerna 13.30) hinner man oftast inte med så mycket mer än lite småsysslor innan barnen kommer hem från skolan kl 15.
 
Idag till exempel har jag tagit igen strykningen som jag legat efter med, tog mig i princip hela eftermiddagen. Normalt sett kan jag inte stryka medan barnen är hemma då jag måste ha koll på vad de gör, men mamman är ledig på tisdageftermiddagar så jag gjorde ett litet undantag. Hade egentligen tänkt städa men det hann jag inte med så vet inte om jag ska försöka hinna med det imorgon förmiddag så att det är gjort (måste verkligen fixera en städdag!). 
 
När man har så här mycket att stå i så hinner man knappt tänka, och dagarna går otroligt fort. Det är nästan dessa dagar jag mår som bäst, för då hinner jag inte tänka och analysera så mycket. Jag får ångest framåt helgen när familjen ständigt undrar vad jag har för planer. Det är klart att man vill göra saker på helgerna, men det är en helt annan sak att vara turist i ett land och att jobba i ett land (som min kompis Jonna och jag kommit fram till). Som turist är du beredd på att ha ett intensivt schema och göra en massa saker under en kortare tid. När du arbetar har du kanske samma önskan om att uppleva saker, men du har inte alltid energin. Man har ju faktiskt skapat sig en ny vardag, och de flesta av oss som bor hemma i Sverige skulle troligtvis ljuga om vi sa att vi reste runt och gjorde saker (ja jag vet att jag användet ordet saker 4 ggr i de senaste meningarna) varje helg. Ibland längtar man (introvert som jag är) bara efter att få ha en slapp helg då man inte behöver göra någonting, vilket tyvärr kan bli lite konstigt när man som au pair "bor på jobbet".
 
*Dagens filosoferingar*

Tre veckors utvärdering

Igårkväll var det precis 3 veckor sedan jag anlände hit till huset i Rolle, därför tänkte jag skriva en liten utvärdering om mina intryck och känslor hittills.
 
Som au pair är det väldigt lätt att känna sig ensam. Även om du bor hos en familj så tillhör du fortfarande inte familjen. Om man som jag bor i en mindre stad där det inte finns så många andra au pairer och inte så många aktiviteter att hitta på (förutom att gå omkring i stan och köpa mat) så kan man snabbt bli uttråkad. Jag tycker om familjen och jag har det nog väldigt bra jämfört med många andra au pairers sysslor. Mina två barn gör alltid som de blir tillsagda (ibland tar det dock lite längre tid) och stretar nästan aldrig emot. De är duktiga i skolan och enligt mig mogna för sina respektive åldrar på 7 och 9 (vilket var ett problem för mig i början då jag tänkte att de kanske var självständigare än vad de faktiskt var).
 
Mina sysslor hemma känns det fortfarande inte som att jag har fått in någon rutin på. Ångstrykjärnet är förmodligen trasigt så mina 2 timmars strykning i veckan har inte riktigt börjat än, 2 timmars städning har jag heller inte riktigt börjat med men tror vi gick igenom städning förra tisdagen så kanske ska spika in tisdagar som städdag. De övriga sysslorna är i samband med barnen och det är väl de som jag genomför regelbundet (hjälper till med läxor, övervakar dem och skjutsar dem till aktiviteter).
 
För att summera dessa tre veckor måste jag nog säga att de varit bra, men gått otroligt långsamt - det känns som en evighet sedan jag lämnade Sundsvall. Detta faktum gör att jag såklart funderar på hur det kommer att vara att stanna här 11 månader, kommer det inte att kännas fruktansvärt långt? Det finns oändliga möjligheter på vad man kan göra när man bor i Schweiz med tanke på att avstånden till utflyktsmål och andra länder är relativt korta, men det är sådant man måste göra på helgen eftersom att man jobbar på veckorna. Jag har bestämt mig för att när jag varit här i 2 månader, alltså typ 19:e oktober, så kommer jag förhoppningsvis ha landat i min situation och kunna tänka klart angående resten av min vistelse i Schweiz.
 
Detta blev ett ganska osammanhängande inlägg med alla mina tankar om min nuvarande situation. Vad tycker ni läsare om inläggen förresten? Vill gärna höra om ni har några förslag på förbättring?

Night out in Geneva (VARNING - långt inlägg)

Igår började jag dagen med att ta tåget till Nyon. Hade hört mig för på Facebook efter sällskap men det slutade med att jag åkte själv, vilket jag i efterhand var väldigt lättad över, ibland kan det vara fantastiskt skönt att bara gå omkring i en okänd liten stad utan att behöva rätta sig efter någon annans vilja och önskemål. Jag strosade omkring med min kamera och njöt av lugnet som omgav mig. Efter ca 1,5 timme begav jag mig tillbaka till tågstationen för att göra det jag egentligen kommit för, nämligen för att köpa ännu ett tågabonnemang. Denna går var det Track 7, som innebär att du åker tåg gratis från kl.19 på kvällen till kl.5 på morgonen, vilket kommer att löna sig med tanke på att alla au pair-träffar hålls på kvällarna. Sagt och gjort hoppade jag på tåget hem, satte mig i ute i skuggan och kollade på Vänner och skypade när mamman utan förvarning kom hem efter lunch började sysslorna att drälla in (så kändes det åtminstone). Började omedvetet bygga upp en stress som eskalerade som en snöboll. Efter att ha skjutsat Léa till ridningen, åkt runt med Yann och letat en hästsportsaffär som mamman hänvisat mig till för att köpa nya ridhandskar, frågat diverse människor om de kände till hästaffären utan vidare lyckat resultat, åkt tillbaka och hämtat Léa efter ridningen, skyndat för att hinna skicka iväg henne för att sova över hos hennes kompis och förberett middagen var jag så stressad så jag mådde illa.
 
I onsdags på au pair-träffen bestämde vi att vi skulle gå ut i Genève på fredag kväll (alltså igår). Så efter middagen kom Sara hit och vi tog tåget till Genève för att möta upp en finsk au pair. När vi möttes på tågstationen började det åska och blixtra så vi trodde att himlen skulle falla ner på oss, vilket den delvis gjorde i en störtflod av regn. Vi stannade på tågstationen för att vänta på finskans kompis som (hör och häpna) tydligen bodde i Rolle! Gissa om jag och Sara blev glada? Till sist fattades bara Frida (svenskan jag träffade (liksom finskan) under förra helgens picknick. De hade båda varit på det stället vi skulle till efter picknicken så vi begav oss med spårvagn mot utestället. 
 
Eftersom inlägget redan är relativit långt tänker jag skona er och korta ner kvällen/natten:
 
Träffade och tog kort med en äkta cirkusdvärg (som alla tyckte var söta med som gjorde mig lite illa till mods). Kom in på nattklubben före midnatt vilket för tjejer innebär gratis inträde på fredagar (här är onsdag-fredag de officiella utekvällarna). Kom in och träffade på andra au pairer som vi hängde med. Dansade och pratade med diverse människor fram till ca kl. 4.30. Då spårvagnarna inte började gå förrän efter kl 5 så bestämde vi oss för att vandra mot tågstationen utan att egentligen inte veta hur långt bort den låg. Med ömmande fötter och inte mycket till hopp om att någonsin ta mig hem nådde vi äntligen tågstationen strax efter kl 5 (vi var nu 3 som skulle ta tåget till Rolle). Vi missade ett tåg med bara några minuter och nästa skulle gå om ca 25 minuter. Tågen kom dock tidigare så vi steg på och satte oss. När det bara var ca 5 minuter innan tåget skulle gå kom jag på att vi glömt köpa biljetter men vi sa att i värsta fall får vi be om att köpa dem på tåget för vi ville minsann inte vänta ännu längre på att få komma hem! Tågresan förflöt och halvsovandes på tåget hör vi i högtalarna hur de säger "Nästa hållplats - Rolle", i samma sekund kommer en man gående genom vagnen och jag förstår genast att han ska kontrollera biljetter. Första gången på 3 veckor som jag ser en sådan, och såklart en av de få gånger som vi faktiskt inte har några biljetter att visa upp. Mannen visade ingen medmänsklighet och förklarade strängt att det inte gick att köpa biljetter på tåget och att vi nu var tvungna att böta 100 CHF (700 kr) var. Vi klev chockade och stötta av tåget med 3 kontollanter och försökte på engelska förklara vår situation men vi förstod direkt att det var hopplöst. Efter att ha gett dem våra adresser gick vi förbannade och irriterade hem för några timmars välbehövd sömn (Sara sov hos mig eftersom hennes buss inte går på helger). Jag klev hyfsat pigg upp vid 9 och möttes av mamman i köket, berättade om det tråkiga avslutet på en sjukt bra första utgång i Genève och hon var faktiskt mer förstående än vad jag väntat. Hoppas att jag snart kan släppa min irritation mot Schweiz tågtrafik och min egen dumhet och istället lära mig något av händelsen.
 
Mingelbild som bevis på nattens bravader
 
 
 
 

Biking in Brussels

"Did you hear that?"
"What? Was it thunder?"
"Yes!"
"Ummm... Then no"
 
Ett utdrag ur dagens påhitt av mig och Alexandra - om det inte var tydligt så är den efterblivna personen i konversationen jag...
 
Men nu går jag händelserna i förväg. Låt oss börja där vi senast lämnade saker och ting.
Igår, torsdag, funderade jag och Alexandra på vad vi skulle göra under min lediga tid på dagen. Först var det tänkt att vi skulle åka in och titta på parlamentet, men då ville vi gå på en guidad tur, vilken började kl 10. Tyvärr hann vi inte med den tidsplanen, då morgonens jobb försenade oss. Istället bestämde vi oss för att ändra planen och åka in för att se "le Botanique" - den botaniska trädgården. Det hela slutade i en mysig picknick på en bänk i trädgården, efter att vi kilat på Carrefour Express för något att mätta magarna med. Vi tog det bara lugnt inne i stan, för att sedan i god tid åka tillbaka hem för att jag skulle hinna med att hämta Oliver på skolan.
 
Jag kan väl säga såhär, att om jag trodde att tisdagens kvällsuppståndelser var en prövning, vet jag inte vad det var jag var med om under torsdag eftermiddag. Såhär har jag aldrig blivit tvungen att tjata på ett barn förut! Haha, okej, jättekul för alla er föräldrar där ute som läser detta... Ja, jag är ovan, och nej, det här var förmodligen inte heller det värsta jag kommer vara med om. Oliver, som för det mesta är så gullig och snäll, var när jag hämtade honom på skolan plötsligt helt förbytt. Med oändligt många förklaringar till varför han INTE skulle på basket-träningen gjorde han det ytterst svårt för mig med mitt begränsade franska vokabulär att övertala honom och få honom att vända om. Istället för att gå till spårvagnsstationen (dit vi behövde gå för att ta oss till basketen) gick han raka vägen åt andra hållet, på väg hemåt. Jag kunde inte direkt släpa honom till spårvagnen... Eller? Eftersom han vägrade stanna blev det hemgång för oss båda, då det var omöjligt för mig att stanna för att kräva att vi vände - jag kunde ju inte lämna honom ensam på vägen! Nej, så hela vägen hem bestod av en väldigt cirkulär konversation om att han inte tänkte gå på basketen. Jag försökte för glatta livet förklara på alla möjliga sätt att jag förstår att det är jobbigt ibland, men man måste ställa upp för sitt lag om man vill fortsätta spela, bla bla osv... Bra träning för min franska, men det var inte riktigt det jag kunde fokusera mest på just då.
När vi väl kommit hem och fått något att äta i honom, satt både jag och Alexandra och försökte motivera honom - något hans mamma sagt att jag måste göra, eftersom han ska gå på sin träning. Men även då han lugnat ner sig var uppgiften nära på omöjlig, och när hans mamma till slut kom tillbaka blev det bestämt att vi skulle låta honom vara. Kändes det lite jobbigt efter allt slit för att göra som jag blivit tillsagd? Ja. Men jag är en erfarenhet rikare, jag har lärt mig mer om hur jag ska handskas med honom i fortsättningen, och förhoppningsvis har också han tagit till sig av några av de råd vi gav honom då vi försökte motivera honom. Jag är nöjd.
 
Det blev ett långt utlägg om hela den upplevelsen... Nåväl, detaljer åsido - på kvällen åkte jag och Alexandra in till Svenska kyrkan i Bryssel, för att gå på den första "Ung i Bryssel"-träffen för terminen. Jag tror det var väldigt roligt för henne att vara mitt upp i så mycket svenska, åtminstone hoppas jag det! Vi hade väldigt trevligt, det var för mig riktigt bra att få höra hur andra au pairer har det i sina familjer, hur man "borde" ha det, och kunna jämföra det med min egen situation. Alla verkade jättehärliga, så dit ska jag definitivt försöka gå igen.
Efter träffen ville Alexandra gärna se Grand Place om natten eftersom det var hennes sista kväll här, så vi åkte dit och njöt av den varma sommarkvällen (det känns mer som sommar nu än det känts under hela sommaren hemma i Sverige) och det vackert upplysta torget. Vi pratade med lite random människor, gick runt och letade Manneken Pis men bestämde oss snart för att skippa det, och prövade en "gaufre" - belgisk våffla - med glass och jordgubbar. En riktigt härlig kväll, allt som allt!
 
Idag har vi tagit det lugnt. Jobb på morgonen för att få iväg barnen till skolan, sedan vilade vi och Alexandra packade klart sin väska. Vid lunchtid ville mamman bjuda oss på lunch på en restaurang nere på torget i vårt område, vilket var jättesnällt av henne - vi hade jättetrevligt och maten var superfräsch!
Som en sista aktivitet tillsammans hoppade vi på var sin cykel när vi kom hem efter lunch, för att åka till en damm som hon ville visa mig. När vi nästan var framme började dock mörka moln dra in (för första gången sedan jag kom hit - otroligt egentligen) och konversationen i början av detta inlägg utspelade sig. Vi bestämde oss för att vända hemåt, och mycket riktigt, så fort vi satte fart började det falla ner över oss. Vi tog en annan väg vilket gjorde att jag faktiskt hann med att se dammen i förbifarten på hemvägen, så inget kändes förgäves. Det var superskönt att komma ut och röra på sig, något jag knappt hunnit tänka på sedan jag kom hit.
Vår sista hangout-session bestod av en kvarts engelska-lektion i uttal, där jag fick agera lärare - den enda av oss båda som inte pluggar till lärare... Haha, det var väldigt kul. Jag hoppas att hon får lite användning för mina tips!
Nu har vi sagt hejdå, jag har varit på skolan för att hämta Oliver, men han åkte hem till en kompis istället vilket gjorde att jag fick tid att blogga. Ett riktigt långt inlägg, förlåt!
 
Bisous,
Therése
 

Det börjar arta sig

Nu har bloggen stått stilla kanske lite för länge med tanke på att vi faktiskt är två "författare" som med säkerhet göra intressanta kulturella upptäckter mer eller mindre varje dag.
 
Jag kan iallafall berätta att det verkligen börjar att kännas bra med familjen. Både igår och idag har vi åkt till ett utomhusbad i en stad 10 minuter härifrån, igår var mamman med och idag åkte jag dit själv med Léa (Yann åkte dit med en kompis lite tidigare). Det känns så sjukt att man kan gå omkring i bikini och bada i utomhuspool i september, har nog ändå inte riktigt fattat (efter drygt 2 veckor) att jag befinner mig i ett annat land med ett lite varmare klimat. Ikväll har jag iallafall tagit tåget in till Genève (tar 27 minuter) med Sara för att möta upp ett gäng (till största del) svenska tjejer. Det var nämligen terminens första au pair-träff i Svenska Kyrkan i Genève. Vi var hela 19 stycken på träffen och det kändes så bra att få dela alla känslor och upplevelser med människor som har samma kulturella bakgrund som en själv. Sen gör det också att man uppskattar sin egen familj mer efter att fått höra ett och annat skräckexempel. Fick höra att efter ca 2 månader så skulle man kunna bedöma hur resten av ens au pair-vistelse kommer att se ut, för då har man hunnit landa i familjen, lärt sig de flesta rutinerna och (förhoppningsvis) skaffat sig en umgängeskrets. Så hur man än känner sig nu så kan det ju faktiskt kännas bättre om en dryg månad.
 
Idag har jag även fått reda på att det finns en annan au pair i Rolle. Av en händelse hade jag kontakt med en annan familj härifrån precis innan jag bestämde mig för min nuvarande. Nu har jag mailat dem och fått till svar att de hittat en annan au pair så imorgon ska jag höra av mig till henne - spännande!
 
Nu får det räcka med uppdatering för den här gången, ciao!

"Vous avez deux filles au pair...?"

Nu är det egentligen för sent för att blogga. Jag borde sova om jag ska orka ta mig upp klockan sju, men vad gör man inte för läsarna? ..... haha.

 

Okay, so these have been a busy couple of days. Alexandra, en tjej från Österrike som var au pair här för två år sedan, har kommit hit för att stanna måndag-fredag. Det är verkligen kul att se att den här familjen håller kontakten med de tidigare au pairerna, och att de fortfarande har en så bra relation till varandra. Det var väldigt roligt när Alexandra kom, det känns som om jag mer förstår min egen situation nu och kan se både lättare på den men också allvarligare, t.ex. förstår jag bättre hur viktigt det är att jag lär mig hur jag ska handskas med barnen. Vilket jag är lite bortskämd med lärare på för tillfället, då Alexandra hjälper mig mycket med att säga vad jag behöver göra.

 

Under tisdagen turistade vi lite i Bryssel, gick en smula i butiker (jag gjorde faktiskt min första riktiga shopping här i staden, ett par väldigt fina svarta shorts från Zara) samt besökte det kungliga palatset. Det var riktigt nice eftersom vi bara trodde vi skulle kunna se det från utsidan, men de har öppet för besökare på sommaren vilket pågår fram till den 8 september. Så vi hade tur!

Min första kväll utan föräldrarna blev, med hjälp av Alexandra, väldigt trevlig men också en prövning då jag inte är auktoritet personifierad... Jag har aldrig haft småsyskon eller varit barnvakt förut, jag har inte behövt säga till barn på skarpen när de inte gör som de blir tillsagda. Jag är van att umgås med människor som kan ta hand om sig själva - och det är där min prövning ligger nu när jag måste se till att barnen t.ex. lägger sig i tid även om de inte vill, då föräldrarna inte är där. Men det är också där jag tror att en av mina största utvecklingar kommer att ligga under det här året.

 

Idag, onsdag, har det inte varit många minuter till övers. På förmiddagen gick jag och Alexandra och handlade samt plockade äpplen i trädgården, för att sedan baka österrikisk apfelstrudel. Detta tog cirka två timmar väl i köket - det var många förberedelser som skulle till, men vi hade väldigt roligt! Vid lunchtid hämtade vi Oliver på skolan för att snabbt komma hem och äta, och sedan ta honom mellan två andra aktiviteter under eftermiddagen. Stressigt för honom, stressigt för oss... Men allt gick bra. Till slut.

Det är galet hur varmt det har varit idag - 29 grader när klockan var drygt fem på eftermiddagen! Visst har det varit jättefint väder ända sedan jag kom hit, det ska jag inte sticka under stol med - men idag var det helt sjukt. September, anyone? Well I can't feel it...

 

På kvällen blev det en spontan restaurangmiddag med familjen istället för den tänkta picknicken, och det tackar man ju inte nej till! Så nu har vi båda prövat belgiska köttbullar (vilka är ungefär fem gånger storleken av de svenska), haha. 

Det har varit jättekul att umgås så mycket med Alexandra hela dagen - vi har roligt tillsammans och det är väldigt ombytligt då vi hela tiden växlar språk mellan franska, engelska och svenska (hon har lärt sig prata svenska då hon har släkt som flyttat till Sverige). Något förvirrande ibland, haha, men kul! 

 

Jag har ytterst lite dötid just nu, men det är väl för att jag försöker umgås med Alexandra så mycket det går medan hon är här. Detta gör att det blir svårt att hinna blogga, but I’m trying! I’M TRYING!

 

Bisous, 

Therése

The everyday life

Ja, helgen har bara sprungit förbi - nu är det direkt på vardagen som gäller. Det blir lite mjukstart idag då bara Oliver börjar skolan, Emilie börjar inte förrän imorgon. Dessutom har jag fått lite coachning av mamman under morgonen, så jag inte blir helt lämnad i mörkret när jag ska lyckas tänka på alla morgonsysslorna. Eftersom det var skolstart idag fick jag även följa med Oliver till skolan, något jag inte kommer göra i fortsättningen då föräldrarna tar honom dit på morgonen. Nu fick han hela paketet med sig till skolan - mig, hans farmor och farfar och mamman. Han verkade dock inte vara helt ensam om det - jag fick känslan av att första skoldagen här är en väldig "happening". Hela familjen är med och det är inte bara en återträff för eleverna, utan även för föräldrarna som gjort sig fina i klackskor och hela den biten. Lite roligt var det, att se mammorna samlas i flockar som om det fortfarande var de som skulle gå sin första dag i skolan efter sommarlovet... :)
 
I lördags skulle jag, vilket jag då skrev, för första gången ta mig in till centrum av Bryssel för att möta upp en grupp andra au pairer och få möjlighet att lära känna dem. Vi skulle träffas på en bar inne i stan (som jag inte hade den blekaste om var den låg), så jag var väldigt noga innan och kollade upp vägbeskrivning från busshållplatsen och hela baletten. Men självklart lyckades jag när jag väl klev av bussen inte hitta en enda av gatorna jag hade kollat upp, vilket slutade i att jag vandrade runt planlöst kring området i cirka en halvtimme, i hopp om att av en olyckshändelse lyckas hitta stället jag skulle till. Riktigt så mycket tur hade jag inte, men jag lyckades till slut förstå var jag var och kunde ta fram min MEGATURISTVARNINGS-karta som jag fått av familjen, och följa den till målet. Så, vad som enligt Google skulle vara en fyraminuters-promenad blev till en labyrint på trekvart... Men det är lugnt. Mitt lokalsinne har inte så mycket stolthet kvar att repa.
När jag väl kom fram var det hur som helst väldigt roligt att träffa alla - det känns härligt att få lära känna lite nytt folk, och som dessutom är i samma situation som jag själv! Det var väl något kaotiskt när vi var så många (kring 15 kanske?) på en gång som skulle prata och umgås, men ändå riktigt kul.
 
Något enklare var det när jag dagen efter mötte upp med en grupp på bara 3-4 andra au pairer: en mindre grupp gör att man får möjlighet att vara mer flexibel med var man ska ta vägen och så vidare. Enklare betyder såklart inte bättre, men detta var också väldigt trevligt - mer möjlighet att prata utan oljud i bakgrunden, samt lite tid att titta på typiskt turistiga saker som Grand Place under dagtid, eller gå in och lukta i alla fantastiskt fina chokladbutiker (this is what's going to kill me, I'm sure of it). Ser fram emot fler sådana dagar!
 
Nu är jag ledig fram till att Oliver slutar skolan. Så från och med nu gäller det att börja komma på hur jag ska disponera den här tiden mitt på dagen, för att få så mycket vettigt som möjligt gjort! Jag kommer nog på det... men, det tar vi imorgon. Eller något åt det hållet.
 
Bisous,
Therése

Sunday Stroll in Rolle

RSS 2.0