Overtime... bigtime!

Denna vecka är det skollov och jag har alltså måstat jobba 11,5 timme i sträck, 3 dagar i rad! Bara 2 dagar kvar nu...
 
Dagarna har bland annat innehållit tenniskurs, måndagen lektion började dock inte särskilt bra för lilla S. Uppvärmningen hade knappt börjat när en pojke snubblade över henne och hon föll med ansiktet först ner på den röda terrängen. Hon skrapade upp samma knä som hon skrapat upp ett par veckor tidigare. Jag fick då agera sjuksköterska - rengöra och plåstra om. Efter en stunds återhämtning lyckades jag få henne att delta i övningarna, stannade kvar och bläddrade i mina franskapapper och tur var väl det för 15 minuter senare kommer en blodig och gråtandes tjej tillbaka och har fått ett tennisracket i ansiktet. Det var svårt att se hur illa det var på grund av allt blod, men efter att ha tvättat lite med vatten såg man tydligt att hon fått ett rejält jack under ögonbrynet. Tacksam var jag över att städerskan var där när vi kom hem och kunde hjälpa till att ta hand om såret.
 
Igår anordnade jag min första playdate någonsin med italienska Guisy som jag lärt känna från balettlektionerna då hennes värdbarn har balett samtidigt som S. Hennes två flickor är 8 och 4 år, med en svensk mamma och amerikansk pappa så de pratar engelska som modersmål. Så nu fick vi äntligen tillfälle att bjuda hem dem. Vi var lite oroliga att de inte skulle kunna leka tillsammans, det gick lite trögt i början men det släppte efter ett tag och de lekte på utan problem. Det gick så bra att vi bestämde att vi imorgon ska åka till dem och leka.
 
Idag efter tennis- och simlektioner har vi varit hos den brittiska familjen som jag ibland sitter barnvakt åt. Sedan åkte vi hem och bakade chokladbollar (som inte alls låter så bra på engelska - chocolate balls). Det blev en succé!
 
Dagarna går ändå ganska snabbt men det tar på krafterna, känner mig helt tom när jag kommer hem på kvällen. Nu är det även bestämt att jag ska åka till Bern över helgen, det går ju inte att inte besöka Schweiz huvudstad när man praktiskt taget bott i landet i ett knappt år. Så på fredagkväll bär det av mot nordligare breddgrader!

Påsk i Schweiz - del 2

På fredagen vaknade vi upp som prinsessor i vår svit i Grilly. Vädret såg inte särskilt lovande ut så vi tog god tid på oss att kliva upp och gå ner och äta frukost. Vi bestämde oss för att åka till Chatêau de Voltaire Ferney då det öppnat för säsongen. Trädgården var förvånansvärt dåligt underhållen men det var ändå lite intressant att se vart Voltaire bodde under sina senare och viktigaste levnadsår.
 
Därefter promenerade vi in till centrum och drack varsin varm choklad på Café de Soleil. Sedan åkte vi mot Gex, men tog en omväg förbi CERN för sakens skull. Efter ett stopp på matbutiken Carrefour åt vi lunch/middag på crêperiet Jeu de l'Oie i Gex. Vi åkte en snabbis till lägenheten och packade ihop lite grejer som mamma skulle ta med sig tillbaka till Sverige innan vi kl 17 begav oss till familjens hus för att dricka te. Det var verkligen speciellt att ha mamma och Therése på min "arbetsplats" och att de fick uppleva relationen som jag skapat med mina små tjejer. Vi gav dem varsitt påskägg och föräldrarna fick hjortronsylt, renstek och en svensk deckare (på engelska). Vi gjorde tidig kväll och åkte tillbaka till vårt B&B för att ha myskväll. Den innehöll bland annat en schweizisk chokladkanin, lite tv-tittande, frågespel, massage, en hårklippning med nagelsax och ett bad (jag blev extremt sugen på att ta ett bad i badkaret). Vi behövde verkligen spendera lite kvalitetstid tillsammans.
 
Dagen efter (påskafton) vaknade vi upp till soligt väder, vi åt frukost och packade ihop våra saker då det var sista natten där. Efter frukost tackade vi för oss och körde mot Ferney. På vägen stannade vi till på Jardiland (ungefär som Plantagen) eftersom det även är en djuraffär. Det har så fruktansvärt söta kaniner, marsvin, hamstrar, möss och illrar (ja illrar!). Efter att jag och Therése stått och fnittrar och fotat djuren i ungefär en halvtimme lyckades vi tillslut slita oss och fortsätta mot Feney.
 
Vi tog bussen in till Genève och stannade vi FN-torget, åkte vidare till Planpalais och en gigantisk loppmarknad men vädret var verkligen inte på vår sida. Vi tog bussen till botaniska trädgården, det blåste kallt och vi som planerat att äta picknick fick problem att hitta ett ställe i lä där vi kunde slå oss ned. Det blev en mindre trevlig picknickstund, innan vi gick ner till vattnet för att ta båten öven sjön. Såklart så var båtarna inställda då det blåste för mycket vilket resulterade i en lång och kylig promenad in till centrum. Där tog vi tramen till gamla stan och letade efter ett mysigt kafé men det fanns verkligen ingenting! Vi kom tillslut ner till shoppinggatan men inte heller där fanns någonstans att slå sig ner. Till vårt stora förtret hamnade vi på Starbucks (som man alltid gör då det finns ca 6 stycken i centrala Genève). Vi var verkligen besvikna och jag kunde än en gång konstatera vilken dålig stad jag tycker det är, nu har jag även två till medlemmar i "hata Genève-klubben". Det är egentligen konstigt men jag har aldrig sett charmen i Genève, de flesta jag känner verkar inte ha någonting emot staden men om jag själv fick bestämma skulle jag aldrig mer åka dit, det finns verkligen ingenting som lockar! 
 
Less tog vi bussen tillbaka till Ferney och körde sedan till Gex där vi hade planer på att åka till restaurangen som ligger en bit upp i bergen. Då det var lördagkväll var vi lite skeptiska till om vi skulle få ett bord då vi inte bokat men när vi kom dit kl 19 var vi de första gästerna! Vi njöt verkligen av den mysiga restaurangen som påminde om en svensk fjällstuga. Mamma och Therése beställde den schweisiska rätten Raclette och jag själv tog en tartiflette som är som en potatis och ostgratäng och den jag valde innehöll Morbier och en speciell korv. Medan vi väntade på maten gick vi ut på parkeringen och fotade utsikten då restaurangen verkligen har ett fantastiskt läge. Maten var otroligt god och vi tog gott om tid på oss att äta. Vi bestämde oss för att köpa en efterrätt att dela på och hittade en perfekt - tre sorters crème brûlée. Förutom att det tog lite tid att få notan så var det en fantastisk matupplevelse! 
 
Vi åkte sedan till Divonne där vi skulle spendera de sista två nätterna, hotellet hade inte fått några höjdarrecensioner men det var verkligen inget fel på det (till min stora lättnad).
 
Vårt B&B - Les lumières de Genève
Utanför Voltaires "slott
Crêpes i Gex
Påsk = choklad
Så här såg vårt sov/badrum ut
Här höll jag på att smälta bort i det varma vattnet
Påskafton
Vaknade till ett till synes fint väder
Jag var inte på humör för att fotografera i Genève så här kommer bilder från restaurangen som får avsluta inlägget.
 
Min lilla bil

Is this the real life? Is this just fantasy?

Vaknade för en stund sedan av att min rumskamrat fulsjunger till Bohemian Rapsody i duschen (utan några intentioner att vara diskret på grund av att någon med rummet mittemot duschen ligger och sover). Klockan var ju dock halv 11.
 
Livet har uppenbarligen kommit emellan bloggen och mig, men vad gör det, jag lever för fullt! Gjorde dock ett försök att blogga i onsdagskväll men jag hade lite problem med att ladda upp bilder så jag gav upp, idag blir en lugn dag så då ska jag se till att dokumentera påskens familjeåterförening. 
 
Vad har jag gjort i veckan då? Jo, bland annat har jag uthärdat de två sista franskalektionerna innan två veckors skollov. Min äldsta tjej åkte på en tre dagars skollutflykt, vilket betytt att jag endast haft en liten tjej att ta hand om i veckan (som varit halvt deprimerad på grund av den längsta separationen mellan henne och hennes syster hittills). Torsdagskvällen bjöd på Link med Open Mic-tema, en mysig och lugn kväll. Igår kom Hencca hit och vi pluggade franska inför franskaexamen hela dagen tills det var dags för skolupphämtning. Jag fick sluta tidigt då båda föräldrarna var hemma strax före kl.18. En knapp timme senare åkte jag till Nyon för att möta upp fyra fantastiska vänner. Vi åt pizza och kollade på Skönheten och Odjuret samt Alladin (Disney movie night). Vid midnatt började en av oss må dåligt med smärtor runt bröstkorgen vilket slutade med att jag agerade taxi till akuten där vi alla fem spenderade ca 2 timmar. Somnade kl. 4 och är nu innerligt tacksam över att jag inte hade några planer för dagen! 

Påsk i Schweiz - del 1

På onsdagkväll (så precis en vecka sedan) efter jobbet stressade jag till Ferney där jag plockade upp Therése och mamma som tagit bussen från flygplatsen. Kvällen fortsatte i samma hetsiga takt då jag sagt till mina rumskamrater att vi skulle laga en svensk middag åt dem, klockan var då redan nästan 20. Det blev fullt ös i köket då vi kom hem till mig, vi gjorde tunnbrödssnittar med rökt lax och hovmästarsås, samt med messmör, detta var alltså förrätten. Näst på tur stod inlagd matjesill, potatis och köttbullar med brunsås (vi förklarade naturligtvis att det inte fanns någon röd tråd genom middagen). Som grädden på moset serverade vi kroppkakor med skirat smör och såklart efterrätt - vaniljglass med varm hjortronsylt. Messmör och kroppkakorna var nog det som mina rumskamrater hade svårast med. När middagen var över skjutsade jag mamma och T till deras hotell och åkte tillbaka hem för att sova.
 
Eftersom det hade blivit ett missförstånd angående ledighet på torsdag slutade det med att jag bara behövde jobba morgonen. Efter skolavsläpp åkte jag till hotellet och tog en dusch, sedan checkade vi ut och åkte till Ferney för att träffa Jessica. Om det var någon jag ville presentera mamma och T för så var det henne, då hon på många sätt är anledningen till att jag fortfarande är kvar här. Vi hade en trevlig pratstund och jag hann anmäla mig till LiNK's sista resa - Interlaken (17-18 maj). Då det såg ut som att dagens väder skulle vara det bästa under påskhelgen bestämde vi (jag) att vi skulle ta en roadtrip längs med sjön.
 
Vi körde från Ferney till Nyon, där vi stannade för att äta lunch - genuina paninis från en italiensk butik, som vi sedan avnjöt på en bänk intill vattnet. Vi körde vidare med riktning mot Rolle, där jag såklart ville visa dem runt då det varit mitt hem under mina två första månader som au pair. Efter en lång promenad längs vattnet gick vi till ett kafé och köpte "S au chocolat" (se bild) och kaffe. Sedan gick vi till en matbutik och handlade lite picknick-mat då vi inte var säkra på att affärerna skulle vara öppna på långfredagen. Vandrade diskret förbi mitt förra hus (ninja style) innan vi gick tillbaka till bilen igen. Nästa anhalt var Aubonne som förvisso är mindre, men charmigare än Rolle. Sedan ville jag visa tulpanfestivalen i Morges och så blev det, åt dessutom ännu en utsökt glass (Schweiz godaste). Sista staden blev Lausanne som är en ganska stor sådan *sjunger GPS:ens lov*. Först körde vi till Ouchy som är namnet på området intill sjön i Lausanne. Där blev det en kort visit då vi redan sett mycket av sjön tidigare och Therése redan varit i Lausanne. Vi letade oss uppöver (Lausanne är en enda brant backe) i jakt på ett parkeringshus. När vi tillslut hittat parkering var vi alla slut och hungriga så dagen fick avslutas med middag på Vapiano innan vi påbörjade den långa resan tillbaka (jag hart inte betalat för att få köra på Schweiz motorvägar). Dessutom skulle vi i mörkret hitta till ett B&B i en liten by, med en krånglande GPS. När vi tillslut hittade fram var vi helt förbluffade över vår svit som var lika stor som en lägenhet!
 
Jag tenderar att ta färre bilder när jag befinner mig i samma sällskap som någon med systemkamera (i detta fall min syster). Här kommer iallafall ett urval av bilder från dagen:
 
Therése och mamma i Nyon
Systrarna i Nyon
Vad hände?
Promenad i Rolle
S au chocolats på strandpromenaden
I Aubonne - when you see it...
Vi åkte till Morges
Schweiz goooodaste glass!
I Lausanne gick vi längs vattnet i Ouchy, mer bilder därifrån finns här
Svamprisotto på Vapiano fick avsluta dagen
 

Les lumières de Genève

Nu sitter mamma, Therese och jag i vår svit på ett B&B i en by i närheten av Gex. Här känner man sig verkligen som en prinsessa efter ett bad i badkaret! Ville bara uppdatera att vi har det bra så får ni höra mer om vår påskhelg till veckan.

A little piece of home

Har spenderat morgonen på IKEA, det är förunderligt hur det kan känns så mycket som hemma trots att man är i ett annat land. Koffeinstinn efter två koppar kaffe gick jag sedan på jakt efter en ny sänglampa (ni såg kanske bilden jag lade upp ett par inlägg tillbaka). Sist men inte minst blev det inspektion i food courten, köpte med mig lite smått och gott. Nu väntar jag in mina två timmar franska (hoppas att effekten av kaffet håller i sig så att jag inte somnar... igen).

Tulip festival

Upptäckte att jag inte har bloggat sedan början på veckan, kan väl konstatera att den inte varit särskilt händelserik. I tisdags kom min Skottlandkompis Roosa över eftersom inte setts sedan vi var i Edinburgh, det var trevligt att ta igen "den förlorade tiden". Torsdagsväll var det German Culture Night på Link, som varit rätt omtalad den senaste tiden. Det var förvisso rätt intressant då jag personligen inte vet ett smack om Tyskland, vet knappt om jag ens mellanlandat i landet, men det blev lite långrandigt med bildspel och fakta i över en timme. Det hjälpte oss dock att se vad vi kan göra med vår svenska Culture Night (som för övrigt kommer att bli grym). Efter Link gick vi ner till Fisherman's Pub, första gången jag varit där. Dock var det otroligt dålig service och fullt med folk, tur att jag hade trevligt sällskap. 
 
På fredagen tog jag en promenad med Jessica i Collex-Bossy, otroligt fint ställe att promenera runt. Som jag nämnde tidigare så hade jag planer på att åka till Bern i helgen men en av tjejerna jag skulle åka med var sjuk, samtidigt som jag kände att det var lite väl spontant då vi knappt hade hunnit skaffat oss ett boende. Några tjejer hade på Link börjat planera att åka till Morges där det för tillfället hålls en tulpanfestival, så jag sa att om det inte blev någon Bern-resa så skulle jag följa med dit. Nu i efterhand är jag otroligt glad över att jag gjorde det för det blev verkligen en fantastisk dag!
 
Mötte upp Nicole i Divonne, hämtade upp Hencca i Crassier och därefter åkte vi till Nyon och mötte upp resten. Tog tåget till Morges där vi letade oss ner mot vattnet, gick igenom den tulipanprunkande parken och hittade tillsist en liten strand där vi slog oss ner på en filt och hade en riktig lyxpicknick. När vi ätit oss mätta blev det lite plaskande i den kalla sjön, vi tog gruppbilder och kastade macka. Nämner inga namn men tre modiga damer vågade ta sig ett riktigt dopp! När tiden började rinna iväg gick vi tillbaka till festivalområdet och beundrade de fantastikt fina tulpanerna i alla olika färger och former. När vi fått nog av att fota blommor och ta gruppbilder berättade Rhian att ett glassställe i Morges var känt för att ha den godaste glassen i Schweiz, och det kunde vi ju bara inte gå miste om. Vi gick således och köpte varsin glass, och sedan sa vi farväl till halva gänget, kvar blev Nicole, Hencca, Emelie och jag. Vi satte oss på en brygga pratade om religion och kulturkrockar medan vi åt upp vår glass - Nicole och jag gav glassen 7,5/10 i betyg.
 
I slutet på eftermiddagen tog vi tåget tillbaka till Nyon, och efter en stunds velande bestämde vi oss för att stanna kvar i Nyon då Emelie bor där. Vi låg strandade på hennes säng ett långt tag innan vi tillslut orkade kliva upp för att gå ut och köpa kinamat. Gick tillbaka hem till Emelie igen och åt vår take away. Tror att solen påverkade oss alla för vi hade verkligen noll energi. Kl 22 sa vi hejdå och åkte hem!
Avslutar med några gruppbilder

Skriver ikapp

Känner hur jag faller efter med inläggen, det händer så mycket nu, kanske inget jättespeciellt, men ändå saker som jag vill dokumentera för min egen skull. Nåja, vart var jag...
 
I måndags åkte jag upp till Nyon och mötte upp med mina svenska au pair-vänner Emelie och Ida (kan inte fatta att det nästan bara är vi tre som är svenska numera). Vädret var på vår sida så vi bestämde oss för att köpa mackor till lunch och sätta oss på en bänk och blicka ut över sjön. Anledningen till att vi sågs (även om vi konstaterade att vi borde göra detta oftare) var att vi skulle planera Swedish Culture Night. Det är alltså ett LiNK-möte som helt kommer att tillägnas Sverige och vi svenskar får då fria händer att organisera kvällen. Vi slog våra kloka huvuden ihop och fick verkligen en hel del bra idéer. 
 
På kvällen sågs vi igen på Crosslink och då blev det photoshoot med hemligt syfte
Det gick väl sådär att hålla minen
Idag har jag som vanligt jobbat från morgon till kväll. På eftermiddagen åkte jag med flickorna till en stor lekpark i Divonne. När vi kom dit och de satt igång att leka kom jag på att min vän Nicole bor i Divonne så jag sms:ade och frågade om hon hade tid och ville komma och göra oss (mig) sällskap. En halvtimme senare hade jag och flickorna satt oss ner för att äta glass och då kom Nicole och slog sig ner med oss. Roligt när man kan förena nytta med nöje!
 
Lagade en rätt misslyckad grönsakslasagne till middag och när jag äntligen slutade jobba åkte jag hem, bytte om och gick ut på min numera vanliga runda ovanför Gex (jag bor precis i utkanten, svårt att förklara). Önskar verkligen att ni kunde se den gudomliga utsikten man har i det här område runt Genèvesjön, när jag promenerade tillbaka hem var det svårt att undvika Mont Blanc i solnedgången. Naturen är verkligen magisk den här årstiden!

D..D..D..DELF!

Känner bara att jag behöver dokumentera att jag idag efter många om och men beslutade mig för att anmäla mig till franska motsvarigheten till engelskans Cambridge-examen - DELF. Jag skriver nivå B2, vilket är ganska avancerat (A1-C2). Egentligen är jag väl inte särskilt orolig då jag har ganska goda franskakunskaper, men detta betyder att jag kommer måsta engagera mig lite mer i franskastudierna än vad jag gjort hittills. Dessutom är det stora provet (läs- och hörförståelse samt skriftlig produktion) den 22 maj, alltså dagen efter min födelsedag, och den muntilga produktionen kommer att bli någon dag under den veckan. Vad har jag gett mig in på?
 
Souhaitez-moi bonne chance!

Pre-birthday och tillbaka till Rolle

Hade egentligen tänkt att skriva om hela helgen i det tidigare inlägget, men vi vet ju alla hur viktig choklad är i våra liv, så chokladfestivalen förtjänade ett eget inlägg.
 
Efter att jag tagit tåget tillbaka till Nyon tog jag bilen till Rolle (där min före detta värdfamilj bor) där jag inte varit sedan början på november. För att parkera i stan behövde jag en parkeringsskiva, så jag gick till turistbyrån som låg nära parkeringen. Det första jag läser på dörren är att det är stängt lördag och söndag. Av någon anledning fick jag ändå för mig att rycka i dörren fastän jag såg att det var tomt där inne. Magiskt nog var dörren öppen och jag smet in. Höll låg profil tills jag förstod att jag var ensam, sen kikade jag bakom disken och till min förtjusning såg jag pakeringsskivor, så jag snappade åt mig en och skyndade mig tillbaka till bilen. Jag kan tillägga att jag i fredags fick parkeringsböter under S logopedbesök eftersom jag inte hade någon parkeringsskiva, så nu kändes denna blå och vita kartongbit som en dyrbar skatt. 
 
Därefter tog jag en ganska ångestfylld promenad längs strandpromenaden, det gick nämligen upp för mig att chansen var stor att stöta ihop med min före detta familj var stor. Som tur var behövde jag inte uppleva det utan kunde en stund senare sätta mig lugnt i bilen och ställa in GPS:en på Aubonne. När Heather öppnade dörren blev jag enormt lättad att jag hittat rätt, det var nämligen mening att vi skulle fira hennes 22-årsdag (hennes födelsedag är dock idag). Vi blev ett mysigt gäng och hade en jätterolig och mysig kväll. Jag och 3 andra sov över och dagen efter var vädret fantastiskt så det slutade med att vi alla låg ute på gräsmattan i solen, ätandes gårdagens rester och choklad. När klockan var runt 13 var jag tvungen att åka eftersom jag bestämt träff med Greta i Rolle. Vi möttes upp och gick till ett café som har WiFi, åt varsin macka och sedan varsin pajbit. Anledningen till träffen var att vi skulle planera kommande helg då vi bestämt att vi ska åka till Bern. Vi var dock inte så hemskt effektiva och när vi ätit klart vår paj gick vi på en promenad längs vattnet och slutade i gräset vid stranden i Rolle. När värmen blev outhärdlig gick vi tillbaka till bilen och jag skjutsade hem Greta och körde sedan hem till Frankrike efter en helg i Schweiz.
Tillbaka i lägenheten bestämde jag mig för att dammsuga, detta blev resultatet:
Jag kallar det modern konst

Bryssel-besök del 3

Nu fick jag det genast lite lättare med bloggandet, då jag inte haft tid på några dagar och min syster därmed hann före mig med ett sista inlägg om sin upplevelse i Bryssel. Så jag tänkte att jag säger väl inte jättemycket, utan delar mest med mig av de sista bilderna jag sitter och håller på!
 
Lördag
Megafrukost på Le Pain Quotidien vid Merode:
 
Vi förflyttade oss sedan till Parc du Cinquantenaire (50 års-jubileumsparken, som alltså inrättades vid 50 års-jubiléet av Belgiens självständighet):
Les Arcades du Cinquantenaire: Triumfbågen
På väg in till det militärhistoriska muséet: "Musée royal de l'armée et d'histoire militaire"
Väl inne på muséet... Belgien är nog inte alls självcentrerat
Inne i flygplanshallen
*I hopp om att ironin skiner igenom*
Mellanmål
Haha ni får ursäkta minen som följer, men jag kände mig extremt tudelad i denna stund. Att sätta sig i ett sådant här plan var å ena sidan skrattretande då jag kände mig som ett litet lekande barn, och på samma gång kändes det så verkligt, vilket bara gjorde mig nedstämd och ledsen.
#fredtillallamänniskorpåjorden, jatack
Some serious shit's going down
"Mmmm fast... Om jag gör det ändå då?"
 
 
Efter att ha tagit oss en titt inne i muséet tog vi oss en tur upp på triumfbågen:
Där utsikten givetvis var rätt så fantastisk
Vi kunde till och med skymta Atomium långt där borta!
Vi gick sedan bortöver genom andra sidan av parken, på en underbart vacker dag som vi inte var ensamma om att vilja utnyttja
 
Här utanför det berömda frites-stället där vi köade febrilt för vår lunch, "Chez Antoine"
 
Obligatoriskt:
 
Haha, mot slutet av kvällen (efter att ha promenerat till Saint-Gilles för att prova massor av skumma och intressanta chokladsmaker på Zaabär, samt besöka vad som skulle vara Bryssels bästa ölbar, "Chez Moeder Lambic") tog vi en promenad genom chokladkvarteret Sablon och hittade dessa hos Godiva... Alltsåå hade varit lite ovärt att köpa, men såÅå söta!
Som Louise redan berättat så avslutades sedan kvällen på restaurang Comocomo, där vi åt pintxos (baskiska tapas) som kom åkande på rullband - en ovanlig, tidskrävande, rolig och god middag!
 
 
 
Söndag:

Dagen kickades igång på MIM (Musée des Instruments de Musique), där vi såklart gärna spenderat långt mer tid om vi kunnat. Själv kan jag dock gå tillbaka när jag vill, det är billigt för ungdomar och hur mysigt som helst att bara gå runt i timmar och lyssna på all spännande musik!
Trumpet maximum, haha jag slutar aldrig förvånas
Den tillfälliga sax-utställningen var intressant, lite jobbigt att försöka ta till sig den oändliga infon i vårt stressade tillstånd, hade nog varit mycket bättre om man kunnat ta det lite lugnt
 
Efter att ha skyndat oss igenom utställningen efter bästa möjliga förmåga tog vi oss till centralstationen, för en tågresa mot Louvain-la-Neuve. En knapp timme senare var vi framme, varefter vi letade upp vårt mål som var Hergé-muséet och dess restaurang, "Le Petit Vingtième":
Fancy lunch time, se detta som (förhoppningsvis) en engångsföreteelse från mig som inte är särskilt förtjust i pretentiösa matfoton...
 
Vi tog oss an Tintin och hans vänner med lite mer tid än vi haft på musikmuséet, men trots det kände vi oss ändå rätt stressade genom hela rundan. Det var dock en väldigt bra utställning, jag kan rekommendera det till alla som har lite tid över om de besöker Bryssel! Det var värt det trots resan dit och tillbaka, och för äkta Tintin-fans är det ett måste om man befinner sig i krokarna.
 
Väl tillbaka i Bryssel hade vi inte mycket tid innan mina besökare behövde hoppa ombord på tåget mot flygplatsen, vi tog ett hastigt farväl och så var jag på egen hand igen. Men som Louise redan berättat så åker jag ju om bara en dryg vecka för att möta upp henne och mamma i Schweiz/Frankrike, så ingen separationsångest för vår del! Nu är det bara att peppa dagarna fram till lovet...
 
 
Trött tjej säger hejsvej
/Therése
 
 

Chokladfestival i Versoix

På lördagen hade jag som tidigare nämnt bestämt att åka till en chokladfestival som anordnades i Versoix i närheten av Genève. Tog bilen till Nyon och därefter skulle jag ta tåget till Versoix vilket var lättare sagt än gjort. Väl framme i Versoix mötte jag upp med min amerikanska vän Nicole. Vi var båda exhalterade och gick med snabba steg mot festivalområdet. Köpte en kopp med "chokladfondue" för ca 7 kr och hoppade sedan på turisttåget (Chocotrain). Vi kände oss som barn på nytt då vi satt på miniatyrtåget och åt vår choklad. Näst på tur stod en chokladutställning där chokladstudenter från årskull 1 till 3 hade ställt ut sina skapelser som vi sedan fick rösta på. (Ursäktar mig i förväg för oskarpa bilder)
När vi röstat på våra favoriter gick vi vidare till utställarna. De hade slagit upp en gigantiskt tält med jättemånga olika representanter från chokladbutiker runtom Genève. Vi gick omkring och beundrade alla söta chokladfigurer och letade såklart efter smakprov. Förutom en hel del smakprovande köpte jag även en kula chokladglass, jag som annars inte gillar chokladglass måste erkänna att den var riktigt god! Sedan köpte jag även en liten bägare gjord av choklad innehållande chokladmousse och crème fraiche.
Efter att ha träffat några andra au pairer och inhandlat lite smått och gott hoppade vi på turisttåget och promenerade sedan ner till sjön och njöt av vädret ett tag, innan vi tillslut skiljdes åt.

Bryssel - dag 3 & 4

Oj, nu skriver jag mitt inlägg om lördagen (och söndagen) innan Therése vilket innebär att jag inte har något att grunda min text på, tur att det finns bilder jag kan kolla tillbaka på...  
 
(En snabb titt bland fotona senare)
 
Då vår fredagsfrukost var (som min syster uttryckte det) blygsam, så valde vi denna gång att slå på stort. Vi tog tunnelbanan till Mérode där vi letade upp Le Pain Quotidien där vi beställde varsin rejäl frukost. Menyn innehöll en varm dryck och ett glas färskpressad apelsinjuice, varsin croissant, två stora skivor baguette och rågbröd. Till detta kunde vi välja och vraka bland alla olika sylter och krämer som redan stod framdukad på bordet. 
Därifrån rullade (oj, menade såklart promenerade) vi ner till Jubelparken där bl.a. Bryssels militärmuseum befinner sig, då inträdet var gratis kändes det rätt så självklart att åtminstone ta oss en titt.
 
Utanför museet, vi åkte senare upp på toppen av bågen 
Jag knäppte en bild inne på museet, säger väl vad jag tyckte om det
Utsikten från uppe på bågen
Tittut!
Med fantastiskt väder avlägsnade vi oss från Jubelparken och styrde kosan mot Ixelles-kvarteren för lunch. Denna gång märktes det att vi inte var de enda som i förväg kollat upp vart man ska gå för stans bästa pommes frites (belgarna anser sig tydligen ha uppfunnit pomme frites). Utanför gatukiosken Chez Antoine ringlade sig kön lång, det fanns till och med två. Vi ställde oss kvickt i en av köerna och jag skojar inte när jag säger att vi köade i över en timme. Under tiden vi väntade gick Therése och köpte iste och pappa gick tvärsöver gatan och höll ett bord åt oss. I efterhand kunde vi konstatera att den andra kön (såklart) gick snabbare, men nu hade vi iallafall gjort det riktigt och var välförtjänta lunch. 
Vi rullade vidare för att besöka en chokladbutik som vi läst om i någon broschyr, på vägen dit passerade vi Avenue Louise (nödvändigt poserande)
Therése och en gigantisk Manneken Pis i choklad
När vi provat ännu lite mer choklad på Zaabär och varit på ett par finare chokladbutiker blev det ett längre uppehåll på hotellet innan vi framåt kvällen begav oss ut på Bryssels gator igen. Denna gång i jakt på middag, vi hade redan sett ut en tapasrestaurang - comocomo. Roligt koncept med rullband (som på vissa sushirestauranger), färgerna på tallrikarna indikerade vilken typ av rätt det var - vegetarisk, ost, fläsk, kött, fisk, vitlök eller efterrätt. Vi några tillfällen spelades Bo Kaspers Orkester i högtalarna och innan vi gick berättade restaurangägaren att hans brors fru var svensk. 
Söndag (hemresedagen):
 
Vid det här laget var jag rätt utmattad efter allt turistande. Den här sista dagen hade vi dock inte lika mycket tid som de andra efter pappa och jag skulle åka till flygplatsen vid kl 17. Första destination blev musikmuseet (MIM) som Therése skrev lite om i det här inlägget från när mamma och KG var på besök i höstas. Det var i min mening ett ytterst intressant museum där vi med audioguider gick omkring och lyssnade på alla världens olika instrument. Tyvärr hade vi som sagt inte så mycket tid så vi skyndade oss igenom de olika våningarna även om jag personligen hade velat stanna i flera timmar. 
 
Nästa (och sista göromålet för helgen var att besöka Hergémuseet (skaparen till Tintin). Detta låg en bit utanför Bryssel så vi åkte tåg i en knapp timme till Louvain-la-Neuve. Vi kom dit runt lunchtid och det första i matväg vi hittade var museerestaurangen. Dyrt, dålig service och inte särskilt gott när allt kom omkring.
 
Familjen Granlund var måttligt imponerad
Museet å andra sidan var riktigt intressant. Även här ingick audioguider i form av Ipods som berättade om Hergé och hur det gick till när han uppfann Tintin. Vi lärde oss om alla karaktärer och de olika böckerna. För oss som faktiskt är intresserade av Tintin var det såklart extra kul, men den moderna arkitekturen och upplägget gjorde att i princip vem som helst skulle tycka om utställningen. 
 
Nu börjar jag svamla så det är nog tid att avrunda.
 
Vi tog sedan tåget tillbaka till centralstationen, gick till hotellet och hämtade våra väskor och tillslut var det dags för pappa och mig att säga hejdå till Therése och hoppa på tåget till flygplatsen. Hemresan gick bra och nu väntar jag med spänning på att få välkomna mamma och Therése till mina hemtrakter om 1,5 vecka!

Bryssel - dag 2

Eftersom att dagens planer inkluderade ett besök på en chokladoutlet valde vi att äta en enkel frukost på ett "kafé" mittemot hotellet, det blev en croissant/pain au chocolat och en kopp te. Kafékedjan heter Exki och säljer mycket ekologisk mat och dryck, jag hoppas att det sprider sig till andra delar av Europa, gillade verkligen deras koncept.
 
Efter frukost begav vi oss till tunnelbanan med ett stopp på matbutiken där vi inhandlade vatten och plastpåsar (ni får snart veta varför). Resan tog oss en bit utanför stadskärnan och vi promenerade sedan över stadsgränsen för att komma till Neuhaus chokladoutlet som ligger i Vlezenbeek (fråga mig inte hur det uttalas). När vi kom in i butiken började det genast att vattnas i munnen - outleten har nämligen provsmakning av majoriteten av chokladen och pralinerna som säljs. Sakta men säkert lärde vi oss tricket.
 
1. Plocka upp pralinen 2. Ta en liten tugga 3. Avgöra om innehållet var fast eller kladdigt 4. Om fast - diskret låta pralinen glida ner i väskan (och påsen), om kladdigt - äta upp den eller dela med sig (beroende på hur god den var).
Slog nog rekord i hur länge man kan gå omkring i butiken och bara provsmaka, det kändes dock i hela kroppen när vi gick därifrån - trodde nästan att jag svettades choklad medan vi promenerade i solen tillbaka till tunnelbanan. Magarna var fortfarande inte helt återställda när vi kom tillbaka till centrum, och när Therése nämnde att det fanns ett ställe som sålde smoothies på färsk frukt kände vi genast att det var vår lunch. Gick längs med shoppinggatan som (som alltid) slog Genève mätt i hur trevlig den kändes. In i en galleria där vi tillslut nådde Guapa och jag fick min smoothie gjord på passionsfrukt, mango och ingefära om jag inte missminner mig. Min förkylning blev bara värre och värre och det tog verkligen på krafterna att vandra omkring i en storstad med en ömmande hals och tungt huvud. Det blev iallafall en rejält tur förbi Bryssels mindre charmiga kvarter innan vi anlände till Parc Royale som var vårt mål. 
Sedan promenerade vi ner till hotellet igen och återhämtade oss, något som vat mycket välbehövligt för min del. Från början var inte inte så glada att ha blivit placerade i ett hotellrum på sjätte våningen, när hissen endast gick till våning 5. Men utsikten var verkligen magisk så den där sista trappan gjorde inte så mycket när allt kom omkring.
När vi laddat upp batterierna (och ätit lite halvätna chokladpraliner) åkte vi ut till Atomium (som Therése redan skrivit om i sitt inlägg) och tog lite bilder framför det blinkande monumentet.
Därefter åkte vi in till stan igen för att äta middag. Det tjänade verkligen att googla på bra matställen innan för när vi nådde restauranggatan försökte folk locka in oss till just deras resturang för varje steg vi tog. Chez Léon hade fått goda recensioner och vi var mer än nöjda av både läget, maten och servicen. På menyn stod såklart Bryssels nationalrätt(?) moules frites (musslor och pommes frites)
Då vi inte blivit alldeles för mätta på musslorna bestämde vi oss för att avsluta kvällen på Haägen-Dazs-kafét intill hotellet. Ett gott avslut på en lång (och extra god) dag.

Until we meet again

Veckan har varit intensiv, en hel del missförstånd i jobbet (lyckades till exempel i tisdags missa att plocka upp äldsta tjejen på baletten - OBS! Inte ett aprilskämt tyvärr). Vissa resplaner blev inställda på grund av missförstånd om ledighet etc. Men veckan har också präglats av en hel del umgänge. Först och främst var det Crosslink på måndagen, första gången (någonsin?) utan Paul som samma dag reste till USA för att genomföra "Appalachian Trail", vilket är en hajk genom USA som tar cirka 5 månader (det är tydligen bara 1/4 av alla som påbörjar den som avslutar den, men jag hoppas att han tar sig igenom den).
 
Nåja, retournons à nos moutons (ett uttyck jag precis lärt mig på franskan, betydelse ungefär "låt oss återgå till ämnet"). På onsdagen var jag på svenska kyrkan-mötet för första gången den här terminen! Lägligt nog stod restaurangbesök på schemat, på hotellet där vi lussade innan jul. Det blev ostfondue för hela slanten, och eftersom det var Fannys sista gång var jag såklart tvungen att följa med henne och testa att spela på det schweiziska hornet inför alla restauranggäster.
Gruppbild från Restaurang Edelweiss i Genève (förlåt att jag snor dina bilder Emelie)
Kul att du förevigade våra försök till att blåsa i hornet Emelie, haha
Jag, Emelie och Anna
Fina Ida, Hencca och Fanny
När jag sitter här är det svårt att tänka att Fanny är tillbaka i Finland efter drygt 1 år här i Frankrike/Schweiz. Jag kommer ihåg när hon den första månaden frågade om jag ville sova över hos henne, detta var då innan jag ens egentligen kände henne. Inte nog med det så var jag även den första som sov över i hennes lilla studio i familjens källare. Det är hemskt när jag tänker tillbaka på min första uppfattning av henne - hon måste antingen vara knäpp eller väldigt nyfiken på mig. Såhär i efterhand när jag lärt känna henne så blir att så mycket mer logiskt, Fanny är helt enkelt en otroligt godhjärtad och jordnära människa som intresserar sig väldigt för nya människor. Som tur var så intresserar hon sig också i sina vänner och jag vet inte hur jag ska kunna beskriva min tacksamhet över att hon valde att bli min vän. Vi har varit med om så mycket tillsammans och därför känns det så tungt att tänka att mina 3 sista månader (på pricken idag) kommer att spenderas i hennes frånvaro. Fanny var en av de vänner som jag kunde känna mig trygg och vara mig själv med, att vara utan henne kommer att bli en prövning. Jag hoppas du förstår hur mycket du betytt (och betyder) för mig Fanny. Until we meet again...
 
Avslutningsvis undrar ni nu säkert när min fortsättning av helgen i Bryssel kommer, och jag ska försöka hinna med det imorgon förmiddag. Därefter åker jag till Schweiz för en chokladfestival och sedan vidare på ett födelsedagsfirande i mina gamla hemtrakter. 

Bryssel-besök del 2


And on we go! Bild från fredagens sightseeing till fots, här i Parc Royale.
 

Fredag. Efter en blygsam men trevlig frukost på Exki utanför hotellet, tog vi metron mot Neuhaus chokladoutlet... Ett högst riskfyllt åtagande, men vad gör man inte för att få överraska sina stackars ovetande besökare? Haha, men skämt åsido, inte direkt lätt att åka därifrån med välmåendet i behåll efter allt "provsmakande", dock är det väldigt roligt! (Menar: gratis = alltid gott ..... ?)
Väl tillbaka i centrum kändes en stadig lunch inte särskilt aktuellt, vilket resulterade i en promenad längs shoppinggatan Rue Neuve mot gallerian City 2, för att köpa smoothies på Guapa. Extremt fräscht och gott, så med var sin Guapa-fylld hand rörde vi oss vidare mot palatset och den kungliga parken (Parc Royale), men på vägen blev det ett stopp för att avnjuta våra resterande smoothies vid Columne de Congrès:

Den hade jag aldrig sett förut, så det var väl... trevligt. Inte så mycket att se men platsen fungerade som ett fint avbrott med lite grönt runt omkring, mitt på en annars väldigt grå och trist gata. Tydligen begravdes fem okända soldater från första världskriget där (f.ö. på Armistice day år 1922, alltså den 11 november), för att minnas de belgare som dog i kriget, och det är därför det sedan dess brinner en "eternal flame" ovanför deras grav: 

Fråga mig inte hur de håller den brinnande jämt och ständigt, I'm just the messenger!
 
Till slut kom vi ändå fram till den kungliga parken och palatset, och på en fin dag kunde ju inte det vara annat än härligt:
 
Pigg chey, pepp på turistande!
 

Haha, orkar inte
 
Väl hemma på hotellet hade vi turen att ha en fantastisk utsikt från sjätte våningen. Helt klart värt att nästan ramla ut genom fönstret för...
 
... eller, vad säger ni?
 
Framåt kvällen bestämde vi oss för att åtminstone åka ut och titta på Atomium (Bryssels svar på Eiffeltornet): 
 

Med perfekt timing kom vi dit precis i tid för att se lamporna tändas! Vi hade inga planer på att gå in i själva byggnaden, då det är dyrt och det vid det här laget började bli kväll, så det räckte alldeles lagom för oss att få se den på nära håll och insupa andan av ännu ett turist-måste! 

Jag kände inte att jag kunde kalla mig för en äkta Bryssel-bo innan jag hade en bild på mig själv framför Atomium... Och tja, jag antar att jag kanske kan det nu, dock var detta det bästa som gick att få fram!

Och med ett leende avslutar vi kvällens bilder!
 
När vi ändå var inne på det klassiska turistspåret, var det självklart att kvällen skulle rundas av med äkta belgiska "moules frites" i restaurangkvarteren. Vi hittade en restaurang med bra rekommendationer, Chez Leon, där vi fick sitta ute i den fräscha försommarkvällen och vi insåg att vi gjort ett bra val. En karismatisk och rolig servitör kombinerat med musslor som faktiskt smakade något utgjorde en bra upplevelse, och som tur var hade jag lärt mig något av min senaste erfarenhet av moules frites - vi beställde två portioner att dela på mellan tre personer, vilket blev alldeles lagom. Efter lite runtvandrande i det nu livfulla centrumet och en efterrätt på Häagen-Dazs var vi nöjda och drog oss tillbaka till hotellrummet!
 
(Am aware of the very utdragen historia)
To be continued...
Therése

Bryssel ur ett annat perspektiv

Nu är jag som ni kanske förstår hemma från Bryssel. Staden som innan jag åkte för mig inte betydde någonting annat än EU och brysselkål.
 
Det första som slog mig var hur nära det låg Schweiz, efter bara 30 minuter i luften var det dags för landning. Här har jag gått och tänkt att jag bor långt ifrån min syster då vi i själva verket bara bor 1 timmes flygresa ifrån varandra, nästan som Sundsvall till Stockholm. Under tågresan från flygplatsen till centrum gick det också upp för mig att Bryssel kanske var aningen större än Genève, visst hade jag förstått att Bryssel var lite större, men  194,458 mot Bryssels 1 048 491 invånare var jag inte beredd på. När jag senare började vandra runt i staden märkte jag också hur mycket charmigare och intressantare än Genève den är.
 
Tyvärr hade jag dragit på mig en förkylning samma dag som jag kom, så när jag hittat till hotellet och checkat in blev det ett par timmars vila på rummet i väntan på Therése. När vi vid lunchtid möttes upp utanför hotellet bar det genast av ut till förorten där Therése familj bor. Där överfölls jag med pussar av familjen lurviga valp Leo. Fick en liten rundtur i huset och därefter promenerade vi och lämnade av Leo hos släktingar till familjen. Vi tog buss och metro tillbaka till stan och mötte upp pappa. När vi installerat oss på rummet blev det turistande i form av Manneken Pis, belgiska våfflor och Grand Place. Då jag inte var särskilt pigg pga. förkylningen så ville jag inte äta  någon brakmiddag, vilket förde oss till en lite thairestaurang där jag fick lite kycklingsoppa för min ömma hals. Därefter gick vi till konserten som Therése bokat och fastän jag var trött och hängig var det ändå en fantastiskt bra konsert som sprudlade av glädje, väldigt inspirerande! Nöjda och trötta promenerade vi sedan tillbaka till hotellet och laddade upp inför fredagen.
 
Au pair-systrarna återförenade framför hotellet i Bryssel
Therése skämdes nog lite över turisterna (oss) på Grand Place
Frossade våfflor framför Manneken Pis
Jag var nöjd över att ha fått min soppa
Gabby och de andra djuren
Grand Place var upplyst och vackert
RSS 2.0